Lulu pages

Terkini dari alin

Tuesday, June 26, 2012

Semuanya sudah berakhir...


Percutian yang singkat telah berakhir.
Letih memang letih. Kaki tangan dan belakang sakit, walaupun percutian yang singkat, apatah lagi bila si adik berdukung sepanjang jalan. Lepas dengan mama, dengan abah, bergilir-gilir tak kira siang ataupun malam bila jalan.. Letih mengangkat budak 2 tahun lebih ni.. Selamba jer kan minta dukung, malasnya dia jalan. Bila duduk, ok lah, terus minta tab nak tengok mr bean.

Bila duduk kat LCCT tu, perhatikan orang ramai dengan situasi masing-masing. Ramai yang nampak susah-payah mengangkat bagasi masing-masing. Terus terikir masa tu, lecehnya bercuti.. Yelah, pergi satu beg, balik dah tak tau nak berganda berapa banyak beg. Bila naik bas dari KL Sentral ke LCCT, hah baru tau bahana berbelanja tak beringatkan. kita orang takdelah macam tu kan. Pergi satu beg, balik pun satu beg. Tapi pergi beg tak penuh, balik agak penuhlah juga. Tapi bila tengok orang lain, hoh, gila, sampai berpeluh mengangkat bagasi. ada tu dengan keluarga.. Anak kecil dah lah 4 orang, bagasi lagi. Belum lagi timbang beg, kan terlebih muatan, kena lagi dengan bayaran lebihan muatan.

Apa yang tak bestnya, bila lama tak bercuti, nak sangat bercuti. Kalau boleh nak hitung satu-persatu hari tu biar cepat pergi. Tapi bila dah berada ditempat orang, alahai, hati teringat dengan rumah. kenapa macam tu eh? Teringat kereta sendiri, sebab bila tempat orang asyik jer jalan kaki, naik tren, teksi dan bas. Kaki yang tak tahan woo.. Kan bagus ada kereta, boleh duduk dengan selesa. Lepas tu teringat dengan katil sendiri. Walaupun bukan berharga beribu riban, tapi selesa sangat. Tak usahlah cerita mengenai makan.. Lidah dah muak makan kat luar. Masak sendiri lagi sedap kan.

Muehehe, layan jer lah saya merapu. Tapi bila dah balik, tiba-tiba nak holiday lagi sekali. Nasib baik poket dah nipis. Tengoklah, dalam perancangan memang nak kesuatu tempat dalam masa terdekat ni. Tapi tak pasti lagi jadi ke tak.

Destinasi cuti keluarga kecik kami ni, biasa dah buat orang lain - Kuala Lumpur. Tapi, untuk review dan gambar dari mata alin, adalah lain daripada orang lain.. Nanti kita share perlahan-lahan...





@ Bingit telinga, asal masuk teksi, pemandu teksi suka pasang radio/lagu kuat-kuat. Bila kita nak berbual dengan dia, dia tak reti pun nak slow kan. ke memang tak peramah yer???






.


Friday, June 22, 2012

Perjalanan yang menggembirakan

Rancangan bercuti ini sudah lama dirancang. Hampir setahun yang lalu. Masa tu memang kira sangat berbaloi sebab dapat beli tiket kapal terbang murah. Banyak sangat save. Dan sudah pasti percutian sebegini, akan menggembirakan anak-anak, iaitu kakak dan adik. Sejak seminggu yang lalu, baru beritahu mereka mengenai percutian ni. Sebab tak mahu mereka excited terlalu awal. Dan sejak dari itu, semngatlah kakak dan adik, hari-hari tanya pasal cuti ni. Bila nak jalan, nak kemana, tinggal dimana, berapa hari. Naik bosan juga nak menjawabnya..hehehe.. Adik pula bila ditanya, nanti dalam kapal terbang nak duduk kat mana, dia cakap kat atas tingkap..wee, maksudnya kat sebelah tingkaplah tu. bila dah dekat nak jalan, jawapan tu dah berubah pula, duduk dekat mama.

Destinasi percutian kali ni dalam negara saja. Untuk keluar negara, memang ada dalam perancangan. Semoga akan tercapai juga lah nanti.

Terbang waktu malam memang agak menggerunkan. Apatah lagi bila selalu tengok rancangan siasatan kapal terbang terhempas kat tv, pelbagai kemungkinan buruk mulai melekat kat dalam kepala. Sadis, menunggu giliran untuk masuk ke dalam kapal terbang, berdiri kat tangga dan memerhatikan badan kapal terbang, terbayang pula kes keretakan kapal terbang dalam rancangan tv tu. retak sikit jer boleh menyebabkan kapal terbang terhempas dan semua penumpang terkorban. Haish, gila punya fikiran. Sempat beristighfar, pergilah hai fikiran negatif.

Sepanjang perjalanan pun bayangan negatif tu masih menghantui sebab agak 'bergelora' juga sepanjang perjalanan. Kapal tu macam kat laut. Goyang sana, goyang sini. Nasi ayam yang dah selamat sampai kat dalam perut tu pun macam nak ter-blueekk balik kat luar.

Apa pun, ini penerbangan pertama adik dengan sit dia sendiri. Maklumlah dia dah lebih 2 tahun sekarang. Suka tengok gelagat mereka yang excited tak sudah. Kalau percutian dihargai macam ni, memang selalulah mama dan abah bawa terbang. Insyaallah kalau budget ada, okeh jer. Cuma lain kali cubalah elakkan penerbangan malam, sebab ngeri weh...ekeke... Apalagi penerbangan lebih 2 jam, terasa terlalu lama... Bila nak sampai ni..



@ kolumpo, here we came >.<

Friday, June 15, 2012

Eastern Cineplex Tawau


Suka dengan tajuk tu, sekali sekala bermain dengan SEO apa salahnya kan..
Malam tadi singgah Eastern Plaza sebab nak beli barang sedikit untuk ditinggalkan pada mummy. Maklumlah hari untuk fly fly away dah dekat. So, bawa sekali dengan kakak dan adik.. Kebetulan, menurut radio Tawau yer, Eastern Cineplex, panggung wayang tercanggih di Tawau, buka mulai jumaat 15 jun. Ya, wahai orang Tawau Bumi Peladang, selama 3 hari berturut-turut, 15-17 jun, sempena pembukaannya, maka mereka dengan bermurah hati beri tiket free, sila baris, dan seorang boleh dapat 2 tiket.


Sudah pasti 3 hari berturut-turut ni, orang ramai akan mengambil peluang ambil tiket tu dan nonton wayang percuma. Siapa tak nak kan. Malam tadi kakak memang excited kat situ, lari sana, lari sini, semua tempat tu dia nak tengok. Sampai masuk dalam panggung nonton wayang tu..ekeke.. Lepas tu, sibuk cakap, 'ma, besok kita pergi nonton ya ma..' Sorrylah sayang, tunggulah kakak dan adik besar sedikit, baru mama dan abah bawa nonton wayang. Kalau tak, nanti korang yang buat wayang kat dalam tu..huhu..


Design kat dalam ni simple jer. Kebetulan takde rancangan nak kesini, kamera pun takde bawak. Kalau tak awek kat kaunter tu pun boleh digambar kan :p .. Kat dalam beg hanya ada tab.. Arghh... bolehlah. Suka lampu kat atas tangga tu. Sebab kat rumah ni pun ada satu. Tapi 3 biji jer lah.. Memang lampu kesayangan saya..waa...



@ Blogger kan, semua nak tulis ;)






.

Wednesday, June 13, 2012

Jangan tanya kenapa anak jadi begitu


Saya juga pernah melalui zaman ketika kecil. Zaman yang penuh gemilang, dan masa tu kita tak pernah tahu mengenai kesusahan ibu bapa kita, ataupun banyak masalah yang orang dewasa selalu fikir dan hadapi. Apa yang kita tahu hanyalah main dan seronok. Apa yang kita tahu adalah, bila kita mahukan sesuatu, baju atau mainan umpamanya, maka HARUS lah ibu bapa sediakan, walaupun masa tu ibu bapa kita nak makan dan menyekolahkan kita pun susah. Kalau tak beli, siaplah kan nak hempas2 kaki. Menangis dan merajuk.

Tapi bila dah jadi dewasa, dah berkeluarga dan menjadi mama kepada 2 orang gegirl ni, buatkan saya selalu terfikir betapa anak-anak saya ini sememangnya tidak mengerti apa-apa. Kita yang dewasa inilah yang menentukan masa depan mereka. Buruk atau baik, semuanya berpunca dari 'tangan' kita. Bila anak dewasa, ibu bapa bertanya. Kenapalah pakaian kau ni tak cukup kain. Owh, sila jawab dalam hati sendiri. Masa anak kecil, kita pakaikan apa? Baju dress tu lawa.. Seksi, takde lengan. Dia lawalah nampak macam princess. Pakai macam tu kan barulah nampak girl. Ok. So bila dari kecil dipakaikan sebegitu, rasanya bagaimana pula pakaiannya bila dewasa nanti?

Bila anak dewasa, ibu bapa bertanya. Kenapa anak tak ingat orang tua. Nak balik menjenguk pun haram.... Sila jawab dalam hati. Bagaimana kita melayan ibu bapa kita. Adakah baik atau lebih tepat lagi, seperti apa yang kita mahu anak kita lakukan keatas ibu bapanya. Bila kita melayan ibu bapa pun macam mereka tak wujud, bagaimana anak kita nak melayan ibu bapa mereka? Contoh terbaik kan daripada ibu bapa sendiri. Merintih hati ibu bapa bila kita buat sesuatu yang menyakitkan mereka. Dan tanpa kita sedari, kita dibalas. Adil tak?

Bila anak dewasa, ibu bapa bertanya. Kenapa anak dah senang tak ingat ibu bapa?  Sila jawab dalam hati. Adakah bila kita mendidik anak2 kita, kita mengharapkan balasan? Memang tak salah. Dalam masyarakat kita dari dulu hingga kini, ibu bapa menyekolahkan anak dan memastikan mereka dapat kerja dengan gaji tinggi, bagaikan pelaburan, yang satu hari nanti keuntungannya pasti akan dikaut. Bila tak dapat apa-apa, mulalah gelabah. Siap cakap, habis tanah, rumah digadai untuk memberi kesenangan..huhu. Janganlah. Cuba kita sebagai ibu bapa menyiapkan diri. Lakukan tanggungjawab pada anak, dan semoga Allah membalasnya. Menyimpanlah sedikit untuk hari tua. Agar bila sampai masa nanti, takdelah harapkan anak. Mereka pun bakal mempunyai kehidupan dan tanggungjawab lain.

Bila anak dewasa, ibu bapa bertanya, siapa yang akan memandikan jenazah ku nanti? Sila bertanya pada diri setiap hari. Bila anak berkahwin dengan orang yang baru masuk islam, mat salleh umpamanya, kita bangga. Sebab anak kita kahwin dengan anak orang luar negara. Bakal anak mereka pasti mewarisi mata biru papanya. Tapi tanpa kita sedari, kita sebagai muslim pun agama goyah, apatah lagi bila kahwin dengan orang mualaf, bonuslahkan soalan ni, bagaimanakah agama mereka setelah berkahwin. Beberapa rakan disekeliling berkahwin dengan lelaki cina, masuk islam. Bila nak masuk islam sanggup belajar 'apa' saja asal akhirnya boleh nikah. Namun selepas kahwin, kehidupan 'lama' tetap diamalkan. Dan lebih malang, anak lahir dinamakan dengan nama yang takde bunyi islam langsung, dan disekolahkan di taska/tadika budha/kristian. Bayangkan bila nak makan, baca doa apa? Adakah warisan anak dan cucu begini yang akan mengurus jenazah kita kelak? Nauzubillah...

Ada juga bila ibu bapanya baik, dan telah memberikan 'bekalan' yang cukup buat anak- anak. Tapi persoalan, 'kenapa' anak jadi rosak dan pelbagai masalah lagi tetap menyelubungi mereka. Sedarlah wahai anak, syurga ditelapak kaki ibu. Buruk atau baik ibu bapa kita, tanpa mereka kita takkan wujud. Takde gunanya kita ada harta, kesenangan dan rupa paras menawan seandainya kita tidak mendapat keampunan dari mereka. Selagi mereka ada, sayangilah mereka. Jangan bila sekujur tubuh sudah kaku didepan kita, baru nak menangis dengan tuala tebal kat tangan. Untuk apa?






.

Friday, June 8, 2012

Library di mata kanak-kanak


Berkunjung ke library adalah sesuatu yang paling kanak-kanak gemari. Ini adalah kerana banyak buku yang bakal menarik perhatian mereka. Kesempatan cuti sekolah beginilah, membuatkan alin akhirnya berkesempatan membawa kakak dan adik ke perpustakaan berhampiran.

Seronok melihat mereka berlari-lari sambil senyap, ghairah melihat buku-buku yang banyak. Secara automatik mereka memang senyap, sebab kat sini kan memang senyap jer. Duduk kejap, lepas tu bangun dan ambil buku lain. Muehehe, menarik. Dan adik kerap kali minum, penat katanya. Lepas tu nak mr. Bean ( tgk kat tab) sambil nenen (menyusu).


Sebuah buku 'National Geographic' mengenai shark menarik perhatian adik. Bila dia tunjukkan pada alin, kebetulan buku dengan tajuk yang sama ada kat atas meja juga, dia terlopong hairan. Sama katanya. Ekeke, lengkap buat memek muka macam shark kat muka depan buku tu. Lari sana lari sini. Kebetulan tak ramai orang petang ni. Buatlah adik asal jangan bising dah ler.. (^_^)" .

Memang lama dah tak ke mari, kalau dulu memang selalu, pinjam buku dan baca. Tapi walaupun dah lama tak kesini, keadaannya masih sama. Takde perubahan pun. Aircond masih kurang sejuk. Hiyahhh....






.

Tuesday, June 5, 2012

5 jun dan usia meningkat lagi


Alhamdulillah, asal tiba jer hari ni, 5 june, bermakna usia alin meningkat lagi setahun. Walaupun dah cecah ke angka 3, tapi ramai masih kata yang saya ni masih muda. awet muda..ekeke, dengan itu bolehlah kan mengaku usia 20an...kan kan...


Takde rahsia istimewa pun, bila orang nampak kita ni asyik muda belia. Rasanya mungkin sebab alin tak suka fikir sangat mengenai masalah. mengenai duit. kalau habis, habislah..dalam hati selalu percaya, rezeki akan sentiasa ada buat kita. Berbeza dengan encik suami, rasanya, perangai perempuan dah terpalit padanya. Selalu 'cemburu' tengok orang lain. Eh orang tu naik pangkat. Orang tu ada kereta mewah. Orang tu dapat sambung belajar. Orang tu ada handphone canggih.. ;)


Ucapan pertama yang alin terima adalah dari encik suami tepat 12 malam tadi. Dan tidak ketinggalan si adik yang belum tidur.. Tersengih jer dia tengok alin kan, entah faham ke tak. yang pasti kalau ada kek dan lilin, mesti dia faham..hoho. Tahun ni sambut birthday, takde kek. kek suami, birthday dia seminggu lepas masih ada kat peti sejuk. muak dah makan.. Owh please, saya nak kepsi, tapi saya tengah diet sebab nak bercuti tak lama lagi....huhu..




@ selamat hari lahir buat saya!!!





.

Monday, June 4, 2012

Cuba 2 kali, dan jumaat ni kali ketiga.. semoga kali ni akan berjaya!


Salam..
Lama tak update blog. Yer saya akui. Kadang-kadang tu terasa macam nak menaip, tapi bila depan keyboard, cerita hilang entah kemana.. Dalam 2 minggu dah 2x berulang alik ke hospital. Bukan sebab sakit atau menjenguk orang sakit, tapi pasal nak derma darah. Dah lewat hampir 2 bulan dari jadual asal, dan 2 kali tu jugalah tekanan darah rendah. rendah sampai tak boleh derma. Alahai susahnya lah kan nak derma darah. Tapi, semangat kuat ni, sebab rasanya jumaat ni akan kembali ke hospital lagi. Staff di hospital, sila jangan muak tengok muka saya.. [Nasib baik encik suami kerja kat hospital, leh cover malu asyik ke hospital kan]..


Bila difikirkan, kenapa agaknya darah tu asyik rendah jer. Dah cuba macam-macam cara untuk naikkan. Jaga pemakanan, dan makan iron tablets pun sudah. 2 bijik pun.. Tapi tekanan darah masih juga rendah. Derma darah owh derma darah. Tak cukup dengan kita sanggup derma, badan pun belum tau 'nak' derma. Minta-mintalah kali ketiga ni boleh.


Tapi tak dinafikan, antara punca keadaan macam tu adalah kurang tidur dan terlalu banyak fikir. Kita mungkin tak rasa, tapi hanya batin yang tau. Bila check, owh mungkinlah.... Nampaknya kena lebih relax.. Huhu, cemburu dengan orang lain yang takde masalah nak derma darah. Datang jer blood bank, terus boleh derma.. :(





@ Mari ke blood bank, hospital berhampiran untuk derma darah.






.