Lulu pages

Terkini dari alin

Wednesday, July 25, 2012

Peningnya kepala, tengok warna..warna


Sejak beberapa hari ni sibuk surfing internet.. Blog dan facebook cari mana-mana orang perseorangan yang jual baru kurung/melayu online. yalah, sudah tentu untuk dipakai dihari raya nanti.. Dan ada antaranya yang menerima tempahan sudah mula menutup tempahan. Tak boleh..tak boleh.. Memang kecewa sangat memandangkan, ada anak umur 3 dan 9 tahun ni. Susah cari saiz. kena tempah khas. Kalau baby setakat umur bulan atau setahun tu, memang ada banyaklah yang jual.


Lepas kena tengoklah kan sedondon warna tu, mana anak, mama dan abahnya. Bila dah dapat, kena tanya saiz lagi. Dan yang paling penting tengok harga dulu. Gila rasa berat juga  semua 4 helai dalam RM4++ lebih tu. Huh, lega sikit bila Najib umum ada bonus. Tapi walaupun begitu entah berbaloi ke keluarkan duit lebih RM400 untuk baju yang hanya dipakai sekali sekala? untuk anak memang sekali dua jer pakai dah tak muat.. :'( Encik suami dah bagi persetujuan, tapi muka tu ada ketat sikit.. Tapi lawakan .. Gambar kat atas tu ambil dari salah seorang penjual online. Banyak pilihan warna..


Keputusan samaada beli ataupun tidak masih gantung lagi. Walaupun dah dapat dipastikan total semua baju, warna dan saiz tengah available. Terdesak sangatlah nak cari ni. kalau dapat yang lagi murah lagi bagus.. Huhu.. pada mulanya bagi baju anak-anak dalam RM150 jer untuk 2 pasang. Sekali nak buat tempahan, malangnya tempahan dah tutup. Dan masa tu takde seller back-up pula.. alin dah pening kepala.. huhu, asyik tengok warna..




@ Ada rezeki, beli lah kan.. Kalau takde, macam biasa pakailah tahun-tahun lalu punya (tapi adik dan kakak, confirm dah tak muat ni.. macam mana????)






.

Thursday, July 19, 2012

Jom makan 'Kampung Boy'


Sejak minggu lepas dah terlihat iklan ni bila lalu kat hotel ni. Dan iklan ni memang menarik hati sebab dah biasa dengar kalau buffet makanan oversea. Barat lah maksudnya.. Memang dah biasa. Tapi untuk makanan kampung, tertanya-tanya juga apalah agaknya resepi juadah yang disediakan hotel tu. Apatah lagi harganya memang murah dan berbaloi untuk jenis 'buffet'. Boleh makan sampai tak larat..hehehe

Oleh kerana bulan puasa ni dah dekat sangat, dan memang takde masa nak menyinggah ke hotel tu, dalam hati memang terasa jer nak singgah.. Kebetulan kakak sakit sejak selasa. Muntah-muntah tak pandai berhenti. Sebenarnya perkara biasa, sebab kakak memang macam ni dari kecil. Salah makan tak boleh, minum susu pun tak boleh. Dapat tahu abahnya bagi dia minum kacang soya awal pagi isnin di sekolah. Soya, dia boleh minum, tapi tak boleh banyak. Rasanya sebab itulah. Dan seperti biasa bila dah muntah, dia akan muntah sampai habis makanan dalam perut.Berkali-kali sampai lemah. Minum air suam pun..blueekkkk..

So malam tu bawa dia ke kecemasan, doktor periksa dan bagi dia ubat.. Maka hari rabu (semalam), dia tak ke sekolah. Wah, peluang untuk merasa kampung boy.. (encik suami cakap kampung boy).. Resepi yang disediakan memang berbaloi. Untuk dewasa RM16.50 dan kanak-kanak RM9, adik free.. Nasi/nasi goreng/kuetiaw. Lauk, ada kambing masak kurma, sotong masak lada kering, kari ayam, ketam, pajeri nanas, tauhu rebung masak lemak.. Lepas tu ada gado-gado dan banyak lagi.. tak ingatlah nak senaraikan semua. Tak termasuk pilihan kek, puding dan aiskrim.. pergh.. 2 kali ambil dah kenyang.. :p

Oleh kerana kakak tak berapa sihat, dia makan aiskrim jer..

Wah, selamba makan resepi kampung boy, hari ni teringat lagi kat makanan tu.. Macam nak pergi lagilah kan.. Lagipun hari ni kakak dah sihat, walaupun dia masih belum sekolah... wee...kakak...jom.... Tapi memang dah tak sempat, sebab besok mama ada hal dengan nenek cina.. lepas raya kita pergi eh..?




@ Resepi kampung ni memang dapat sambutan yang menggalakkan. Haraplah lepas raya nanti ada lagi kan. Takde snap gambar makanan sebab hanya bawa ipad masa ni..






.

Tuesday, July 17, 2012

Mama, bila mula puasa?


Alhamdulillah, dah nak masuk bulan ramadan ni, inilah soalan yang selalu si kakak tanya.. Bila nak puasa, bila nak puasa. Dan oleh kerana abahnya salah tengok kalendar, tengok kalendar bulan islam Arab Saudi, asyiklah cakap, hari jumaat boleh mula puasa. Tapi petang semalam bila alin tengok balik, banding-bandingkan sebab ada peliknya disitu, barulah tahu si abah salah tengok kalendar rupanya. Puasa bermula sabtu ni..

Usia kakak adalah 8 tahun lebih, kira genaplah tahun ni dia 9 tahun. Big sister untuk si adik yang berusia 3 tahun, tahun ni, sama-sama lahir bulan 10. Dan dia mula berpuasa secara serius masa darjah 1. Ada pecah sehari sebab dia demam. Itupun hari-hari seterusnya ada demam sikit, alin suruh puasa. Dan bila masuk ke darjah dua, maknanya tahun lalu, puasanya penuh!! Ahamdulillah, hebat kamu kakak..Kurus semacam jer bila puasa, tapi memang tak banyak sangat karenah. Cuma bila puasa tu, dia tak aktif. Biasanya aktif tak reti duduk diam, bila puasa, ayu sopan jer kan :p

Untuk si adik, belum masanya lagi.. Tapi dia juga akan dilatih dalam masa beberapa tahun lagi. Best kalau semua orang kat rumah puasa kan.. Masa berbuka tu riuh semacam, macam ada sambutan jer..ekeke.. Dan inilah masanya untuk melihat juadah berwarna warni di bazaar ramadan. Awal lagi encik suami dah tanya, nanti nak berbuka dengan apa?? Biasalah, lagi best masak dan makan kat rumah. So, bolehlah berjimat tak payah membazir. Dan yang paling penting, perut pun kena jaga, takkan puasa tapi badan takde beza, kan?? huhu

Dengan tulus ikhlas dari alin, ucapkan selamat menyambut bulan ramadan.. Buat ibu dan isteri macam alin, marilah kita memainkan peranan menyediakan makanan bersahur dan berbuka yang paling sihat buat keluarga kita.. Semoga kita dapat berpuasa penuh tahun ni.. Insya-Allah..





@ Nanti kita intai kemeriahan bazaar ramadan di sekitar kawasan dekat rumah ;)






.

Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa 1433H /2012 bagi bahagian Tawau

Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa 1433H /2012 bagi Tawau


Monday, July 9, 2012

Restoran Anwar Seafood, Kampung Baru



Marilah kita sambung entri percutian.. [entri sebelum]

Setiap kali berkunjung ke Kuala Lumpur, destinasi makan memang tak pernah ditinggalkan. No wonder lah badan memang naik kalau ke mari. Walaupun letih berjalan, tempat makan tetap nombor satu kan. Bila dah berkali-kali ke sini, kebetulan dah ada blog, inilah kali pertama alin mengabadikan restoran kegemaran ini kedalam gambar.


Terletak di Kampung Baru, masakannya memang mebeles. Tak dinafikan.. Rasa sup dan dadihnya buat teringat-ingat walaupun dah kembali ke rumah.. Nak sangat resepi tu..sedap. Jika korang berada berhampiran, marilah mencuba masakan ala siam, yang pasti berbaloi untuk isi perut.


Kat sini, rasanya tidak keterlaluan kalau alin cakap masakannya tak kira menu, memang puas hati. Dan jika dibandingkan dengan restoran berhampiran kawasan ini, harganya memang boleh tahan. Sesuai dengan masakan.. tak mahal dan tak murah. Belum sampai KL lagi dah ber-iya dengan encik suami, malam pertama kat KL mesti makan kat restoran 'abang' Anwar. Wah, tak menahan, terus panggil abang anwar. Pakcik kot.. :p


Dan malangnya, dadih tu hanya sempat rasa malam pertama jer. Malam kedua, tak menyempat, dah habis. Dan tak silap, hujung minggu dia tutup. Tak puas makan kat situ.. Nanti ke KL tempat ni tetap menjadi keutamaan.. hehe...



@ Yer entri ringkas, namun tetap berkaitan dengan percutian pendek kami ;)






.

Thursday, July 5, 2012

Tak sangka berita tu masuk dalam akhbar


Sejak bekerja dengan Kementerian Kesihatan, encik suami dah biasa tengok 'pesakit' yang berpenyakit. terutama penyakit yang berjangkit. Dan yang paling ngeri adalah ketika di unit CDC. Unit kawalan penyakit berjangkit. Itu masa baru kahwin hampir 11 tahun yang lalu. Kalau cerita pasal pesakit kena HIV atau Aids, itu dah biasa bagi alin. Sebab antara kerja yang mencabar adalah encik suami kena menyelia ketika memandikan mayat. Mayat yang menghidap HIV dan Aids, harus disempurnakan dengan cara yang betul bagi mengelakkan penyakit tu terjangkit.

alin memang bangga dengan encik suami. Dia memang seorang yang 'berani' dan kuat semangat. Kalau setakat penyakit yang dah teruk tu dia biasa tengok. Jangan cerita lagi mengenai mangsa kemalangan, tembak ataupun sebagainya. Kemalangan dengan mangsa sebelah kepala hancur? Dia dah pernah tengok... Malah dengan dekat lagi. Pesakit Aids, seorang pondan lengkap dengan 'badan' perempuan? Kaki tangan patah? pembedahan buang rahim? huh kalau disenaraikan satu persatu memanglah tersangat banyak. Selama 13 tahun bekerja dalam bidangnya, alhamdulillah encik suami memang terbaik bagi alin. ^__^ (bangga dengan suami sendiri..hehehe)

Kelmarin balik lunch, dia laju bercerita (biasalah tu apa pun kongsi dengan isteri kan... ^__*).. Ada kes di kecemasan (hospital) melibatkan seorang lelaki yang berniat membunuh diri dengan menuang minyak ke badannya lalu membakar diri sendiri. Parah sebab kejadian tu berlaku di stesen minyak shell. Nasib baiklah kan stesen minyak tu tak terbakar. Dia berjaya diselamatkan apabila bomba datang dan memecah masuk pintu tandas. (mengikut cerita suami). Setibanya di hospital, seorang staff kecemasan bergegas panggil encik suami, sebab encik suami kan 'suka' tengok..

menurut encik suami, lelaki tu terus dibogelkan. 'Kain' yang menutup katil tu pun tak sempat ditutup.. Malanglah kan pesakit yang kebetulan ada di area red zone tu. Terlihat pemandangan yang seramm...huhu..Kata encik suami, badan lelaki tu melecur teruk. lepas tu bahagian kaki dan badannya ada tompokan-tompokan merah melecur, disyaki akibat baju yang dipakai mangsa terbakar dan mengenai badannya. Nafas lelaki tu macam ayam yang kena sembelih tu. Semput-semput..

Hari ni bila tengok akhbar metro, sah cerita yang disampaikan oleh encik suami semalam dan masuk akhbar.. Rupanya meninggal dunia..

Sedihnya mati macam tu kan? alin pun tak pasti samaada si mati ni beragama islam ataupun tidak.. Namun begitu, untuk yang berniat melakukan hal yang sama, janganlah.. ada banyak lagi cara untuk kita menghargai hidup.




@ Arghh... entri edisi percutian ditangguh lagi..





.

Tuesday, July 3, 2012

Kenali encik suami yang suka sangat makan burger


Lari sedikit dari plan asal (nak habiskan entri cuti), meh kita cerita mengenai burger..

Kegemaran encik suami sejak dari kenal, memang tak lain dan tak bukan adalah burger. Tak kira kat mana pun memang nak makan burger. Mungkin dah itu makanannya yang paling sedap. Selalunya burger kat tepi jalan tu lah jadi sasaran. Ada jer alasan nak beli burger kan. Owh gerai tu belum cuba lagi, katanya..hehehe.. Dan yang terbaru... Sejak dah dekat setahun berpindah ke hospital ni, ada lak kan gerai burger kat hospital tu. Tapi buka pukul 6 petang. Memang dah tak sesuai masa, sebab encik suami kan pulang kerja pukul 5.

Bila di tanya, macam mana dia tau kat hospital tu ada jual burger? katanya ada kawan kat sana beritahu. Dan kebetulan hari tu, bila ada operasi rokok sebelah malam, hah, maka tercapailah impiannya untuk merasa burger tu. Macam biasa, paling kurang untuk dia adalah 2 burger.. Selera dia makan, sebab sos hitam tu memang sedap okeh. alin yang tak berapa makan burger pun terpesona dengan kelainan sos itu. Dahlah murah.. memang berbaloilah rasanya..

Malam tadi singgah hospital kejap, kebetulan.. Tapi bila bergerak keluar.. tanya dia tak singgah gerai tito (pemilik gerai burger tu)? matanya besar membulat.. sudah jam berapa ni katanya, dah tutup lah.. Senyap seketika.. Lepas tu dia berpaling.. "kenapa tak cakap dari tadi?"..hoho, sah dia nak lah tu kan.. ekeke.. Jangan, ni beberapa hari nanti mesti cakap dia nak ni.. :p

Tapi sebenarnya bukan burger saja menjadi kecintaannya.. ada lagi.. Hah roti canai. Suka sangat makan roti canai.. Sekarang kecintaan tu dah terturun dengan kakak.. Adik tak tau lagi.. Tapi roti canai memang sedap makan dengan kari kambing kan bah??? :p




@ Serius burger kat hospital tu memang sedap ! weee







.



Monday, July 2, 2012

Serik!! Lain kali tak nak lagi


Masih bercerita mengenai cuti singkat kami...

Penerbangan malam yang tak best, namun begitu memberi banyak kelainan pada diri kami. Teringat dulu-dulu, penerbangan dari Sabah ke Kuala Lumpur yang terpaksa transit dari Kota Kinabalu. Selalunya memang tersadai kat kapal terbang. Tapi itu cerita lama dulu.. Sekarang sejak ada air asia, memang dah tak macam tu. Direct Flight memang amat memudahkan, walaupun penerbangan tambang murah ni memang selalu delay.. Setiap kali terbang mesti delay okay. Delay memang merimaskan apatah lagi bila ada anak kecil.. Haish..

Tiba di LCCT tengah malam. Sunyi sangat. Sehinggakan dapat ambil gambar kapal terbang, walaupun gambar tak clear..hoho sebab mata liar takut kena sound oleh pekerja air asia. Kalau ikut rancangan, kerana lewat tiba, kita orang sekeluarga, stay dulu kat airport, sebelum tunggu pukul 6. Rugi hotel woo kalau check in awal.

'Pemandangan' di dalam lapangan terbang LCCT ni memang menakjubkan. Kan, biasanya bila arrived jer kita mesti nak cepat ambil bagasi, dan terus keluar, ambil teksi atau keluarga jemput. Tapi kita orang relax, ambil bagasi. Lepas tu duduk kat situ, sorang-sorang ke tandas. Dah kurang sangat orang baru keluar. Slow and steady.. ;) Dan bila keluar, kita orang lepak kat hall check in tu. Memang terkejut, sebab ramai yang tidur atas lantai, enak jer kena aircond sejuk tu kan. So, bila tengok macam tu, terus nak juga join sekaki.. Terus cari port yang sesuai..Wah, tapi bila duduk kat lantai tu memang tak boleh tidur. sejuk, sampai ke tulang walaupun dah pakai baju sejuk. Gila, macam mana mereka boleh tertidur eh.


Yer, untuk pengetahuan semua, LCCT ada wifi percuma, untuk 3 jam. Terus keluar ipad dan tab.. surfing~..walaupun ada internet sendiri-jimat.. Bila kawasan kat situ sejuk, pindahlah kat luar, tengok-tengok orang. Sana sini ada jer orang tidur. Mata masa tu memang tak ngantuk. Tapi bila dah 4 pagi lebih, memang tak boleh tahan. Macam nak tongkat jer mata. Adik dan kakak jangan ceritalah, lentok habis kepala kat atas meja McDonald tu. Jadi, bila dah tepat pukul 6, alin dan encik suami sepakat terus naik bas ke KL Sentral..

Seriklah naik penerbangan malam. Ngantuk dan letih..huhu




@ edisi keluarkan gambar harus dibuat segera untuk mengelakkan entri basi.. >.<






.