Lulu pages

Terkini dari alin

Monday, September 24, 2012

Rumah Terbalik, Tamparuli, Sabah



Banyak juga dah dengar mengenai rumah terbalik ni..
* semua terbalik kat dalam
* kereta dia dengan perhiasan dalam tu pun semua terbalik
* Pasu bunga terbalik
* Basikal terbalik..
* Hanya satu-satunya kat Malaysia..

Pergh, dengar tu memang best. So, dalam kunjungan ke Kota Kinabalu baru-baru ni, peluang keemasan ini tetap tidak akan kami lepaskan. Memula tu berpusing-pusing juga cari. Konon tepi jalan jer. Adeh... Rupanya, punyalah senang kan.. Rumah Terbalik ni berada di jalan yang sama, jalan pergi dan balik Tawau-Kota Kinabalu. See, boleh kata rabun dan tak perasan lah kan..

Punyalah teruja nak pergi. Dari luar dah nampak rumah tu dan kereta kancil, yang segala-galanya terbalik. Tapi jangan mimpi nak ambil gambar dari tempat park kereta. Sebab dia ada pagar kayu yang menutupi lebih separuh dari rumah tu. Pendek kata, memang kena masuk juga barulah boleh nampak.


Bayaran masuk adalah RM10 untuk dewasa dan kanak-kanak RM5. Sejujurnya, bayaran tu takdelah berbaloi sangat berbanding apa yang bakal disaksikan dalam tu.. ececeh, izinkan saya komen yer. Dalam rumah tu bukannya besar pun. Jalan berapa langkah, mata meliar, eh foto-foto memang tak boleh dalam tu, hah lepas tu keluarlah dari pintu belakang. Namun, yang menariknya bagi saya, bagaimana kreativiti empunya rumah ni, membuat segala-galanya dalam keadaan terbalik.. huh...respek woo..

Pekerjanya pun pakai sarung tau.. Sangatlah kampung stail.. Eh orang sabah stail.. Huh sepanjang 3 hari kat KK, asyiklah radio putaran lagu tu..

Paling tak pun kita orang dah sampai... :)






.

Wednesday, September 12, 2012

Tujuan utama akhirnya terlaksana.. Syabas!


Bersambung dari entri sebelum ni..

Awal pagi tu, bangun dan bersiap, dan terus turun lobby hotel sebab nak sarapan. Kebetulan masa yang sama. ada tiga kumpulan yang sedang mengadakan kursus di hotel ni. Kira ramai jugalah kat situ masa tu. Sebaik lepas sarapan, kita orang bergegas pula bergerak menaiki kereta menuju kompleks pentadbiran kerajaan persekutuan sabah. Maklumlah, temuduga bermula 8 pagi, dan dengar cerita kena jalan awal, takut sesak.. Banyak kereta kat KK ni.. Alhamdulillah, kami selamat tiba di situ 7.30 pagi. Cari pejabat SPA, dan bila disana, encik suami masuk dalam bilik khas, owh kebetulan ramai juga yang temuduga masa tu.. Pelbagai jawatan dan kementerian. 

Sempatlah alin surf internet kat situ.. (laptop baru..ekeke, nanti ada masa kita buat entri eh). Dengan kakak main samsung tab dan adik dengan ipad nya.. Dalam pada tu, terasa jantung laju jer mengepam. Aih lain orang yang temuduga, lain pula yang berdebar..

Dan bila dah selesai, alin dan suami berserah/bertawakal. Semua usaha telah dilakukan, dan kami yakin, jika ditakdirkan rezeki itu kami yang punya, ianya akan tetap menjadi milik kami. Lega, tujuan utama ke sini sudah terlaksana, dan kini masa untuk enjoy...ekeke..

Sebelum tu singgah kat McD makan, sebab lapar sebelum menuju ke Inanam. Hobi encik suami adalah tengok kereta. Kat Tawau takde dealer Honda. So kat KK, cuba test drive untuk CRV dan Altis. Ehmmm, boleh tahan juga. Tapi rasanya, tak berapa sesuai dengan citarasa kami suami isteri. Bukan niat nak beli kereta baru pun sebenarnya, sebab kereta yang sedia ada ni pun baru pakai 2 tahun lebih. Dah beberapa kali berulang alik ke Sandakan, Semporna, Lahad Datu dan juga Kota Kinabalu. Tak ketinggalan dalam tirp kali ni, kereta ni dah sampai kat atas 'kepala' peta Sabah, iaitu tanjung simpang mengayau (itu di entri akan datang). Dan setakat ni perfomance memang superb, takkan nak tukar kereta kan? Tunggulah 5 tahun akan datang kot..




@ Bersambung lagi di entri seterusnya...





.


Monday, September 10, 2012

2+1 dan percutian yang sangat memenatkan....tapi Happy!!

@ sapi nangoh-Telupid

Alhamdulillah, urusan temuduga encik suami akhirnya selesai. Duduk dalam tu tak lama, yang lama tu bila dari minggu ke minggu buat persiapan..fuh... Tapi sebelum tu, perjalanan yang jauh merupakan satu keseronokkan buat keluarga kecil kamii.. yeah.. Ke Kota Kinabalu kerana temuduga itu diadakan di sana.

Seawal 3.30 pagi lagi encik suami dah kejutkan bersiap. Sehari sebelum tu memang dah siap-siap packing semua. Dan seperti biasa, bila nak jalan jauh, tak kira guna kereta ataupun kapal terbang, mata susah nak lelap. Pusing sana pusing sini..alahai, dapat tidur pun tak boleh lena. Bila dah dikejutkan tu, mata terkebil-kebil..

Disingkatkan cerita, sekitar 4.40 pagi, semua barang dan ahli keluarga sudah berada didalam kereta. Perjalanan twu-kk dalam 575km mengambil masa lebih 8 jam. Kalau dikira, rasanya lebih tepat lagi 12 jam. Sebab kita orang tiba dalam 2 lebih di hotel. Gila lama..wee. tapi memang berbaloi sebab jauh berjalan, luas pandangan. Entah betul tak peribahasa ni. Sepanjang jalan kakak dan adik asyik silih berganti tidur. Asal bangun jer, mesti tanya dah sampai ke belum. Nampak sangatlah kan perjalanan tu jauh. Singgah sekejap di check point Sandakan, untuk top-up minyak. Lepas tu teruskan perjalanan terus ke Ranau.. Sana Ranau.. Di Ranau, rehat sejam, makan kat kfc dan top-up minyak lagi. Kemudian barulah direct terus ke Kota Kinabalu.

Alhamdulillah selamat, dan sepanjang jalan, cuaca sangat baik dan tak banyak sangat kereta. Sampai jer hotel, yer kita orang menginap di Tang dynasty Kota Kinabalu.. Sebaik check in di hotel ini, dengan biliknya yang superb besar dan ada diskaun untuk kakitangan awam ;), kita orang bersiap untuk ke Centre Point~ jalan time..




@ akan bersambung di entri seterusnya...








.