Lulu pages

Terkini dari alin

Tuesday, December 18, 2012

Semporna Holiday Resort - Destinasi lokasi filem Duyung


Salam pembaca..

Selama cuti ni takdelah kemana-mana destinasi yang jauh. Ada sekali ke Semporna, perjalanan menaiki kereta pun takdelah jauh sangat. Tapi memang teruja sebab walaupun perjalanannya singkat, tapi kira bercutilah kan. Yang paling penting keluarga kecik ni happy sepanjang jalan..hehe..


Filem duyung tu dah lama dah dibuat, dan sejak itu tempat ni memang dah agak terkenal, jadi sebutan mana-mana orang terutama pelancong, tempat yang indah.. alin dan keluarga memang dah banyak kali ke Semporna. Dekat jer kan Tawau dengan Semporna ni. Dan inilah kali pertama kami jejakkan kaki kesini.


Tempat ni lebih lebih dikenali sebagai 'Semporna Holiday Resort'. Kalau nak cari Tampi-Tampi memang susah nak jumpa, tapi mungkin juga jumpa kalau tanya dengan orang tempatan. Sebelum sampai bandar Semporna, kena masuk simpang sebelah kanan, memang nampak sangat signboard tempat ni. Yeay masa mula nak parking kereta memang teruja. Happy jer bawa DSLR sangkut kat leher. Ada nampak tempat penginapan, mungkin untuk pelancong yang nak bermalam kat sini. Tempat ni kampung tau, ada banyak rumah penduduk. Pemandangan yang indah..namun..


Sebenarnya taklah seindah khabar. Mengecewakan bila nampak sampah sarap terkumpul diatas air laut tu. Dan ada budak tu selamba jer terjun dalam air dan mandi.. euwww.. Kotor tu.. Lepas tu kat tepi laut tu ada surau, dan pancuran najisnya direct turun kat air laut.. Dan korang mandi kat situ.. huhu..

Kat sini ada restoran, boleh makan makanan laut yang fresh, tapi rasanya harga pun boleh tahan..


Setiap orang ada pendapat berbeza. Namun, bagi alin, tempat ni memang sangat teruk. Beza dengan dalam filem tu, nampak pemandangan cantik jer kan.. huhu kat sini memang sedih.. Sayang tempat yang cantik ni tidak dijaga dengan baik..

Kami tak mandi, saja jalan sampai ke restoran, duduk kejap, ambil gambar, pemandangan cantik dan kotor, lepas tu terus blah angkat kaki.. oh my..







.