Lulu pages

Terkini dari alin

Friday, December 5, 2014

Pengalaman tonton 'Penguins Of Madagascar' pada hari rabu


Salam pembaca..

Ini adalah kali pertama tonton wayang pada hari rabu. Rabu kan ada special price (GSC) hehe.. Seperti biasa, beli saja online, pilih tempat duduk dan bayar, siap. Kena lagi hall 1, memang kurang sangat orang. Wayang ni memang sesuai untuk tontonan kanak-kanak. Happy saja kakak dan adik tonton wayang ni hehe. Oleh kerana sebelum jalan dan makan tengah hari (tonton 11.40) kat rumah, jadi kali ni nonton wayang tak payah beli popcorn. Bolehlah tumpukan perhatian sepenuhnya dengan wayang hehe..


Tapi, malangnya, buat pertama kali, alin asyik nak terlentok saja nonton wayang ni. Bukannya sebab wayang ni membosankan, tapi sebab mengantuk tak cukup tidur.. hehe, terlelap juga walaupun sekejap, tapi selepas tu, besarkan mata juga. Rugi pula kan masuk panggung tapi tak tengok wayang.


Mungkin lain kali kena ambil tiket macam biasa, sebelah petang atau malam. Tapi serius wayang ni memang best.. terus teringat dengan wayang Madagascar kan ;)





.

Wednesday, December 3, 2014

Beli anak kucing mix Parsian berusia 2 bulan


Salam pembaca..

Sudah dekat setahun tak ada pelihara kucing sejak pindah ke Kuching ni. Yalah, dulukan rumah berletak. Ada saja kucing luar yang datang singgah minta makanan. Terus secara tak rasmi jadilah kucing sendiri. Yang apabila dipanggil, pandai datang dan, bolehlah menumpang manja hehe. Tapi sejak pindah Kuching, terutama tinggal quarters ni, memang tak adalah kucing luar nak datang kan. Sunyi betul, terutama ketika masak tu, biasanya ada saja kucing baring santai di dapur. Jadi, bila kesunyian tu sudah tak boleh tahan, marilah kita buat carian membeli kucing untuk disayang-sayang..

Mula-mula tengok kat mudah.com tapi seperti biasa, kucing yang ada breed istimewa dan juga cantik, memang tergolong dalam golongan harga mahal, dan kadang-kadang mencecah sampai ribuan ringgit. Kita orang cuma nak cari kucing yang biasa. Ada mix pun tak terlalu pure, supaya senang nak jaga, dan tak mudah sakit. Mula-mula terpikat dengan mix maincoon dan british shorthair, budget dalam lingkungan RM450-RM600 (nampak kat group facebook). Tapi niat untuk tengok dulu tu susah tercapai sebab tuan punya kucing terlalu sibuk, tak ada masa. Kebetulan ternampak dalam mudah.com ada orang jual anak kucing berusia 2 bulan. RM300 seekor. Masa tu nampak ada 3 ekor. Terus wassapp, dan buat temujanji nak tengok keesokkan harinya bertempat dirumah penjual tu.

Bila tiba di depan rumah penjual tu, memang terus nampak anak-anak kucing tu dalam kandang didepan rumah. Hehe, terus kenal. Memang terus terpikat apatah lagi anak-anak kucing tu comel comel. Harga RM300 tu terus dikurangkan ke RM250. Jadi, taraaa... kami dah ada kucing kesayangan, yang dinamakan LUNA (betina), mak parsi, bapa kucing biasa. Walaupun bulu tak lebat sangat tapi, bagi kami dia sangat comel....dan nakal huhu...

Hari-hari permulaan, memang sukar juga sebab Luna ni tak mahu dalam kandang. Asyik mengiyau minta keluar (pada hal sebelah malam dan masa tak ada orang kat rumah saja pun dalam kandang). Huhu.. Rupa-rupanya dia nak bila kita masukkan dalam kandang, terus angkat dia letak kat tempat tidur yang beralaskan kain, ok, dia terus senyap dan tidur.. Oh macam tu pun ada hehe.. Lepas tu baru perasan Luna ni persis gambar kucing kat makanan whiskas dia, beza warna mata saja :)











.

Monday, December 1, 2014

Pengalaman beli tudung bawal di Aidijuma Concept Store Summer Mall, Kota Samarahan


Salam Pembaca..

Sejak beberapa bulan ni memang terjebak sangat dengan tudung bawal aidijuma ni. Untuk pengetahuan semua, di Sarawak ni, satu-satunya concept store yang ada hanyalah di Summer Mall, Kota Samarahan. Dari pengamatan alin, di sini, bila setiap minggu ada saja design baru keluar, tak adalah ekstrim macam concept store tempat lain. Sampaikan ada yang bertarik tudung, baris panjang seawal pagi dan selalu kecewa tak dapat beli. Di sini, biasanya keadaan tu santai-santai saja. Untuk alin pun, selalunya berlenggang saja datang, lepas tu ambik masa hampir setengah jam juga untuk belek-belek tudung bagi mengelakkan ada defect.

Tapi kebetulan datang sabtu lepas, untuk 8 design BL (black label) terbaru Aidijuma ni, terkejut juga tengok keadaan yang jauh berbeza berbanding biasa. Kedai belum buka, orang dah mula berbaris depan kedai. Bila kedai dah buka, jurujual tu agihkan setiap design ikut kehendak pembeli. Lepas tu masalah pula timbul sebab ada beberapa design tu ada defect yang sangat ketara. Kena pilih betul-betul. Hehe, geram juga tengok keadaan yang berbeza daripada biasa ni.

Tapi rupa-rupanya ada kisah disebaliknya. Menurut jurujual tu, minggu lepas masa design baru WL (white label) keluar, orang sampai berebut tarikh tudung tu dari rak, sampai ada yang koyak.. Hah??? Gila ganas kalau macam tu. Jadi, untuk mengelakkan keadaan yang sama berulang, mereka terpaksa ubah cara. Bagus jugalah, sebab nampak lebih sopan. Cuma alin betul-betul tak berkenan melihat seorang pembeli tu, ambil satu kali banyak satu-satu design, lepas tu duduk dilantai, pilih tudung yang tidak ada defect, kemudia tudung-tudung tu di longgok atas lantai sebelum ditindih dengan paha.. Adoi, dah macam kain buruk dia buat tudung tu..

Apa pun, dengan kejadian ini, dah boleh agak juga, keadaan concept store disini pun akan jadi agak tidak terkawal seperti concept store lain tidak lama lagi.. hehe..




.