Lulu Pages

Terkini dari alin

Wednesday, April 23, 2014

Ada apa dengan negeri Sarawak??

Salam pembaca..


Ya, ada apa dengan Sarawak. Sejujurnya bagi alin, tak pernah terfikir pun untuk menjadikan negeri jiran kepada Sabah ni satu destinasi percutian, apatah lagi untuk menetap di sini. Tapi alhamdulillah, Allah takdirkan keluarga kecik kami ni berpindah dan menerima penghijrahan terindah ni, walaupun terasa berat sangat nak tinggalkan rumah sendiri kat Tawau.. Alin memang tak pernah sampai lagi Sarawak ni. Walaupun mana-mana daerah. Tapi bila ambil keputusan untuk berhijrah dan menggunakan kenderaan sendiri, lebih tepat lagi jalan raya, terasa penghijrahan kali ni sangat istimewa dan kami melalui hampir semua bandar besar dan juga daerah kecik di sepanjang perjalanan tu. Betul, pengalaman ni terlalu berharga jika mahu dibandingkan dengan wang ringgit dan penat lelah sepanjang perjalanan tu.

Sebelum ni ada dengar mengenai projek Bakun. Ya, kami melalui jalan masuk ke situ. Begitu juga dengan banyak hutan simpan, sungai atau lebih dikenali dengan 'batang' disini. Sungai Rajang, hoh, biasa tengok sungai Kinabatangan di Sabah pun dah boleh rasa takjub sangat, tapi Sungai Rajang lagi besar. Dari jauh lagi dah nampak jambatan besar merentasi sungai itu, dah macam jambatan Pulau Pinang pula. Dalam perjalanan ni juga, baru tau yang kebanyakan rumah panjang (ada banyak yang didirikan di sepanjang jalan), kini didirikan berasaskan batu bata, bukan lagi kayu, huhu mereka juga sudah maju. Hebat. Ya, Sabah Sarawak memang sudah jauh mencapai tahap kemajuan. Kadang-kadang tu terasa juga dengan penghijrahan ni, minda pun akan turut terbuka. Tengok tempat orang, dengan budaya berbeza, dengan persekitaran yang asing, namun bagi kami insha Allah lambat laun kami pasti akan dapat menyesuaikan diri.

Menyusuri Sungai Sarawak yang berhadapan Waterfront memang sangat mendamaikan. Melihat kawasan sekitar, yang tidak pernah sunyi dengan kewujudan pelancong luar dan dalam Malaysia, juga berkali mengingatkan diri, yang kami bukan lagi berada di bumi kelahiran, tapi berada jauh di bawah peta borneo.. Jom, untuk yang belum berkunjung ke Sarawak Bumi Kenyalang, rancang percutian anda kemari, dan pasti anda tidak akan kecewa dengan keindahan bumi Kenyalang, juga melihat sendiri negeri yang kaya dengan budaya ini..

.

1 comment:

Nazuwa said...

teringin nak gi Sarawak