Lulu pages

Terkini dari alin

Tuesday, August 11, 2015

Ada kucing baru dalam rumah


Salam pembaca..

Lama tak menulis, sejak beberapa bulan blog sunyi sepi, dan nak kongsikan satu cerita menarik.. Kisah berlaku sebelum bulan puasa lagi.. Luna pun dah besar, terus kita orang merancang nak menambah seekor lagi kucing. Kebetulan masa nak beli makanan kucing di salah sebuah petshop, nampaklah kucing ni baka curl mix parsi, kebetulan ada 3 ekor masa tu dalam kandang masih lagi menyusu dengan mak dia sebab baru saja berumur sebulan lebih.

Alamak, pertama kali terpandang memang terus jatuh hati hehe, tapi disebabkan umur yang masih kecil dan masih menyusu, paling awal boleh ambil pun sebelum bulan puasa, kiranya sebelum balik kampung raya nantilah.. Hehe tak sabar.. Comelnya, kami namakan dia curl (betina).. Harga? RM950 termasuk vaccine pertama.

Oh, dia memang sangat lawa.. Siyes kan?? Hari pertama dia tiba dirumah, Luna jadi pelik dan liar. Bersembunyi bawah sofa tak mau keluar, makan dan minum, sementara si curl ni asyik lompat sana lompat sini, kira dia terus kuasai rumah haha. 

Dan jadi masalah pula sebab masa ambik curl tu hari pun dah gelap, jadi kebiasaan si Luna ni memang tidur dalam kandang. Disebabkan dia tak mahu keluar dari bawah sofa, terpaksalah malam pertama curl duduk dalam bilik dulu dan alin terpaksa paksa Luna masuk kandang. Susah jugalah, dia jadi liar sebab nampak sangat kandang tu ada bau asing sebab curl sudah kencing kat pasir hehe..

Beberapa malam selepas itu beransur-ansur mereka mula jadi kawan, dan kami mula train mereka ni duduk satu kandang sebelah malam. Sebab malam memang kena masuk kandang, sebelah siang boleh lepas bebas dalam rumah seharian. Cabaran juga pelihara kucing berbulu tebal ni, sebab Luna pun mix saja parsi tapi lebih kepada kucing local.. Nanti di entri akan datang alin kongsikan gambar terkini luna okey..


.

5 comments:

skuterlady said...

cantiknya kucing tu.. ^_^

Juls Julie80 said...

assalam sis...comelnyer...
suka kucen nih..tp baru kematian sekor 2 bulan lepas

:'(

sexy said...

cutenyaaaaaaa!

MILx HASHIM said...

comel...

http://jmbelog.blogspot.my/

Mrs. A said...

Cute telinga dah ler.... terkepit