Lulu pages

Terkini dari alin

Tuesday, December 27, 2016

Meriahnya Boulevard Christmas in Balloon Fairyland and Mini Zoo di Boulevard Shopping Mall, Kuching



Salam pembaca..

Sepanjang cuti ni kebetulan memang kami tak balik kampung ataupun merancang percutian dimana-mana pun. Jadi kebetulan ada event kat Boulevard Shopping Mall, Kuching ni, maka kami pun singgah. 



Event ni bermula pada 10hb-26hb disember (sudah tamat sebenarnya masa entri ni di buat) dan khabarnya  ianya "Biggest Maze Made of Balloons" in Malaysia dan pecah rekod Malaysia Book Of Record. Wow teruja.

Friday, December 16, 2016

Kejutan adik di akhir tahun yang membuatkan mama dan abah sebak


Salam pembaca..

Tanpa disedari setahun sudah berlalu. Tahun ni walaupun anak-anak - kakak dan adik tidak menduduki peperiksaan besar, tapi keduanya berada di sekolah baru berbeza dengan tahun sebelumnya. Kakak di tingkatan 1 dan adik pula di darjah 1. Jadi memandangkan keputusan peperiksaan mereka dipertengahan tahun biasa-biasa sahaja, jadinya alin dah awal-awal pesan dengan encik suami, nampaknya tahun ni kita orang memang takkan menghadiri Majlis Anugerah Kecemerlangan. Tapi sebaik saja peperiksaan tamat, alhamdulillah keputusan kakak jauh berubah dari keputusan pertengahan tahun (kakak dulu peperiksaan) walaupun tidak 'naik pentas' kerana kecemerlangan dan bagi adik pula, sebaik saja selesai peperiksaan, alin hari-hari check online kat SAPS.

Friday, December 2, 2016

Kisah tengok filem Upin & Ipin Jeng Jeng Jeng! di TGV VivaCity Megamall Kuching


Salam pembaca..

Lama tak bawa anak-anak tengok wayang. Biasanya beli saja cd movie kat kedai dan nonton kat rumah, lepas tutup tingkap feeling gelap-gelap macam dalam panggung wayang hehe, tapi kebetulan sekarang sedang cuti sekolah dan kebetulan panggung wayang tengah tayang cerita yang paling kanak-kanak suka iaitu Upin Ipin, maka jomlah kita ke panggung.

Biasanya kami memang nonton kat GSC CityOne Megamall, tapi kali ni kami nonton kat TGV di VivaCity Megamall yang baru saja buka beberapa bulan yang lalu. Yeay teruja sebab tak pernah lagi nontong wayang kat tempat ni. Alin beli tiket guna online saja, kan lebih mudah macam tu. Lepas masak dan makan, kami pun gerak lah ke VivaCity Megamall sebab tayangan akan bermula pada 11.15 pagi. Selepas beli popcorn dan air kami pun gerak masuk sebab dah boleh pintu dah buka.

Tuesday, October 18, 2016

Apa yang perlu kita buat ketika terserempak dengan kereta LintasanSkuad Era?

Salam pembaca..


Ini kisah 2 hari lepas.. Lama dah rasanya sejak kali terakhir terserempak dengan kereta lintasan skuad era ni. Kebetulan dalam perjalanan pulang rumah dari jemput adik (syifaa) balik dari sekolah tengah hari tadi, ketika dekat melalui simpang masuk Stakan, tiba-tiba keluar dua buah kereta myvi tertera tulisan lintasan skuad era. Hehe adik yang duduk kat sebelah terus bersuara, ma jom kejar kereta tu mana tau ada minuman :)

Kereta tersebut signal dan parking di depan sekolah SMK Sg. Tapang, dan alin perlahankan kereta tapi tak nampak pula driver kereta tu keluar. Masih ada rasa tanda tanya, alin pandu kereta dan berhenti dikawasan letak kenderaan tidak jauh dari kawasan sekolah dan segera capai hp untuk check akaun fb radio era sarawak..

Friday, September 23, 2016

Pengalaman buruk ketika balik beraya di Tawau dengan menaiki pesawat MAS. Apa yang perlu anda lakukan jika bagasi anda hilang dalam penerbangan?


Salam pembaca..



Disebabkan kami tidak balik beraya ketika sambutan hari raya aidilfitri (Pengalaman berhari raya di Kuching, Sarawak )yang lalu, kali ni kami merancang untuk balik dengan menaiki pesawat MAS. Kebetulan cuti raya ni bersamaan dengan cuti budak sekolah dan juga cuti mid sem pelatih kolej, jadi tiket memang memanjang full dan agak susah nak menyelit untuk 4 orang macam kami. Jadi akhirnya dapatlah balik ke Tawau pada 11hb iaitu hari ahad sehari sebelum hari raya aidiladha dan balik semula ke Kuching pada hari khamis, beberapa hari kemudian. Ya, cuti itu sangat singkat namun mahu tidak mahu kami akur juga untuk balik.

Wednesday, August 24, 2016

8 perkara yang harus anda lakukan ketika anda berada di Tawau

Salam pembaca



Tawau merupakan sebuah daerah yang sangat dikenali oleh pelancong-pelancong yang impikan percutian yang menarik dan tidak boleh dilupakan ketika berkunjung ke Sabah. Namun begitu untuk sesiapa saja yang tidak mempunyai keluarga atau kenalan, anda mungkin masih kurang jelas dengan apa yang menarik kat Tawau ni. Jadi sebagai anak jati Tawau, jom alin senaraikan 8 perkara yang anda harus lakukan ketika berada di Tawau..

1. Syurga makanan laut

Thursday, August 18, 2016

Pengalaman berhari raya di Kuching, Sarawak

Salam Pembaca..


Kebetulan hari raya aidilfitri baru-baru ni kami sekeluarga bercadang tak balik kampung sebab bulan sebelumnya dah balik. Jadi selepas hampir 3 tahun 'jadi' orang Kuching, ini adalah pertama kali kami akan beraya diluar dari Tawau dan berjauhan daripada keluarga huhu. Sebenarnya tak juga rasa sedih sebab dah balik. Dan alhamdulillah kami menerima banyak juga pelawaan jemputan datang dari rakan-rakan sekeliling di sini.


Thursday, August 11, 2016

Gambar Sekitar Majlis Penutupan Rasmi SUKMA XVIII 2016 di Kuching

Salam pembaca




Seperti sedia maklum, selepas pengalaman yang mengujakan ketika Majlis Perasmian Rasmi Sukma baru-baru ni, kami memang teruja untuk sekali lagi turut serta dalam Majlis penutupannya pula. Kali ni kami datang lebih awal sebab mengelak jammed teruk kat jalan. Walaupun awal, di area stadium sudah kelihatan ramai orang, dan tiket pun sudah habis. Jadi langsung tak ada peluang untuk memenangi tiket bertuah nampaknya huhu. Dan kami dapat tempat duduk yang agak baik ketika ini.



Wednesday, July 27, 2016

Gambar Sekitar Majlis Pembukaan Rasmi SUKMA XVIII 2016 di Kuching.. Wah meriahnya..

Salam pembaca..



Buat pertama kalinya kami sekeluarga berpeluang menyaksikan sendiri majlis pembukaan rasmi sukan sukma di Sarawak. Awal-awal lagi sudah memang sedia maklum dengan acara ni sebab nampak kat  facebook. Jadi kebetulan pula masa tu memang free dan encik suami pun tak travel, kami pun bersiap seawal 4.30 petang sebab acara akan bermula pada 7 malam. Mulanya memang dah tahu masuk adalah percuma. Tapi sampai sana, baru tau kena ada tiket untuk masuk. Jadi kami menuju ke pintu masuk utama, baris untuk dapatkan tiket dan terus masuk kedalam stadium yang sudah mula sesak dengan begitu ramai orang.


Ada beberapa bahagian tempat duduk basah disebabkan hujan hari tu. Nampaknya bumbung stadium tu 'menitikkan' air walaupun tak pula nampak bocor. Jadi kebanyakan yang datang tu terpaksa duduk saja walaupun seluar basah. Nasib baik alin dah siap fikir awal bawa beg plastik untuk alas duduk sebab dalam fikiran memang dah bayangkan tempat duduk tak ada bumbung jadi tempat duduk mesti basah. Tapi ni ada bumbung pun tempat duduk basah huhu.

Thursday, July 14, 2016

Pengalaman pahit di Pos Kawalan Imigresen Kuala Lurah,Brunei Darussalam

Salam pembaca



Ada beberapa entri lagi sebenarnya sebelum entri ni publish sepatutnya. Tapi rasanya entri ini patut didahulukan. Perjalanan pulang kami dari Kota Kinabalu ke Bintulu adalah jatuh pada hari sabtu. Kebetulan hari isnin adalah merupakan hari pertama bulan ramadan, agak banyak kereta juga yang berada dijalanraya ketika ini. Kami sangkut di POS Kawalan IMIGRESEN KUALA LURAH, BRUNEI DARUSSALAM iaitu pintu masuk ke Brunei sebelum ke Miri. Lebih sejam menunggu dalam kereta, memang jejas juga masa yang ada untuk terus ke Bintulu. Dari jauh lagi sudah nampak ada 3 kaunter buka.



Dan apabila hampir tiba di kaunter, dalam kira kereta ke 3 dari kaunter, ada sebuah van yang rasanya memuatkan pelancong didalam kenderaan tu. Agak lama menunggu untuk selesai, encik suami bertindak keluar kereta dan berjalan menuju 'berdekatan' kaunter untuk bertanya kepada salah seorang pegawai imigresen lelaki yang berada di 'pejabat sebelah berhadapan kaunter' kenapa terlalu lambat nak selesai sebab nampak dari dalam kereta pemandu van tu asyik bercerita dengan pegawai imigresen didalam. Rasanya tak patutlah kan, sebab barisan kenderaan sudah terlalu panjang dan masa menunggu sudah agak lama. Kalau ada apa yang tak kena, bukan kah logik kalau ada pegawai lain yang periksa dalam kenderaan ataupun apa saja untuk melancarkan proses ketika itu? Dan nampak sangat 2 kaunter lain agak lancar dan tidak ada masalah walaupun salah satu daripada kaunter tu adalah untuk kenderaan besar seperti lori dan bas.

Tuesday, June 28, 2016

Restoran Sri Pantai, destinasi mee tauhu yang paling terkenal di Tawau

Salam pembaca..




Jika anda sedia maklum,ya benar Tawau merupakan syurga makanan laut.. Dan bagi alin makanan-makanan yang ada di Tawau jauh lebih murah dan fresh berbanding di tempat lain (sudah berada di Kuching ni baru tau.. Huhu). Jadi sepanjang berada di luar Tawau kami selalu merindui makanan-makanan yang berada di Tawau macam makanan laut fresh, sayur-sayuran yang murah dan kuantitinya banyak, juga hidangan-hidangan makanan yang sukar didapati di tempat lain.




Selalunya kalau balik ketika musim perayaan terutama menjelang hari raya aidilfitri kita orang memang tak berkesempatan langsung nak makan mee tauhu.. Hehe apakah agaknya rupanya mee tauhu tu? Tadaa.. Mee kering ni susah nak dapat kat tempat lain, terutama yang sama rasa begini. Jadi kalau nak rasa yang betul-batul sedap, nah hanya di Tawau okey. Untuk yang berkunjung ke Tawau, selain daripada nasi kuning, mee tauhu juga sangat popular dan makanan kebiasaan kami disini ketika sarapan. Selain harganya yang murah dan sedap, ianya juga mengenyangkan.


Monday, June 20, 2016

Apa yang menarik di pasar Takada Tawau?

Salam pembaca.



Kebetulan balik Tawau yang sepatutnya hari sabtu nak jalan dan sampai lewat petang ahad, rasanya memang tak sempatlah nak ke pasar Takada yang terletak di Takada, Tawau (berdekatan dengan Hotel Promenade - Eastern Plaza) yang hanya dibuat pada pagi ahad sehingga ke tengah hari. Jadi kami awalkan perjalanan iaitu pada hari jumaat dan sampai tawau lewat petang sabtu. Jadi, awal pagi ahad tu kami pun bersiap dan menuju ke pasar Takada. Teruja sangat sebab dah lama betul tak ke mari.


Jadi apa yang menariknya di pasar Takada yang hanya dibuat pada hari ahad ni?

1. Menghimpun kan pelbagai penjual dari kampung mahupun yang dah ada kedai untuk berjaja di sepanjang jalan Takada.
2. Terdapat pelbagai barang dan jualan seperti sayur-sayuran, makanan laut macam ikan, udang, sotong, ketam, kerang dan ikan masin, ada juga baju atau beg bundle, makanan-makanan pelbagai jenis, haiwan peliharaan seperti ayam, ikan emas dan kucing dan ada banyak lagi. Sampai tak terjangka tau..


Wednesday, June 15, 2016

Perkembangan projek jalan raya Pan Borneo - Perjalanan dari Kuching, Sarawak ke Tawau Sabah 2

Salam Pembaca..


Menerusi entri ini Perkembangan projek jalan raya Pan Borneo - Perjalanan dari Kuching, Sarawak ke Tawau Sabah 1, perjalanan kami teruskan seawal sebelum pos kawalan sungai tujuh buka lagi iaitu jam 6 pagi. Sangkaan kami masih terlalu awal meleset apabila melihat dereta kereta yang menunggu untuk keluar Miri. Disebabkan masa ni kebetulan bakal cuti kaamatan di Sabah, bakal cuti gawai di Sarawak dan terutama cuti sekolah selama 2 minggu sudah pun bermula, agak ramai juga yang akan keluar dan masuk sempadan.



Encik suami sempat berkenalan dengan seorang abang dari Sibu yang akan ke Limbang bercuti dan 2 kereta dengan keluarga masing-masing yang akan ke Kota Kinabalu dan Kota Belud. Juga untuk bercuti. Disebabkan jalan masuk dalam Brunei tu dah ingat-ingat lupa, abang dari Limbang ni tawarkan diri untuk guide dan akhirnya, kami semua dengan 4 kereta mula bergerak bersama masuk ke dalam negara Brunei. Ditakdirkan konvoi pula hehe walaupun sebenarnya jalan solo saja sebelum ni. Sampai Limbang abang tu pun gerak dulu, dan kini 2 kereta tu nak kitaorang guide pula sampai Sindumin (keluar Lawas). Walaupun dah ingat-ingat lupa, alin on waze sepanjang jalan agar kami tak tersasar dan ikut jalan yang betul.


Friday, June 10, 2016

Hotel Blueberry Inn Miri, sebuah hotel yang selesa untuk yang ingin transit sebelum ke Brunei


Salam Pembaca


Melalui entri sebelum ni 'Perkembangan projek jalan raya Pan Borneo - Perjalanan dari Kuching, Sarawak ke Tawau Sabah 1' alin ada cakap mengenai hotel tempat kami bermalam di Miri.  Untuk pengetahuan hotel ni adalah hotel yang biasa-biasa sahaja tapi memang recommended sangat buat sesiapa yang merancang untuk bermalam sebelum meneruskan perjalanan dari Miri ke Brunei atau Brunei ke Miri.






Hotel Blueberry Inn Miri ini terletak di Bandar Baru PermyJaya yang letaknya tidak jauh dari Kompleks Imigresen Sungai Tujuh Malaysia dan Brunei. Hotel ini berharga serendah bawah RM100, dan bawah hotel ni ada banyak restoran, tapi rata-rata tak halal, ada kedai runcit, 7 eleven, AVON dan kedai dobi layan diri. Dan tak jauh dari tempat ni ada pasaraya GIANT juga.Untuk info, tempahan juga boleh dibuat melalui Agoda ataupun melalui online.

Terletak ditingkat atas, anda perlu menaiki tangga yang bersebelahan dengan kedai Avon tu. Walaupun hotel ini bajet rendah, anda pasti akan terkejut dengan kebersihannya. Untuk yang memandu kereta, bolehlah meletakkan kenderaan anda di tempat parkir depan kedai tu dan jangan risau, kawasan ni memang selamat.



.


Thursday, June 9, 2016

Matte Lipstick khas buat siapa yang ingin tampil natural dan sesuai dengan apa saja majlis

Salam pembaca..



Bagi wanita terutama yang sudah mendirikan rumahtangga dan memiliki anak-anak kecil memang agak sukar untuk mengenakan lipstick yang berkilat atau berminyak takut pula terkena anak dan agak cerewet juga penjagaannya. Ada beberapa tips agar lipstik tahan lama dan tidak mudah pudar. Iaitu dengan cara menggunakan matte lipstick. Jenis lipstik yang satu ini memang amat diminati oleh para wanita kerana dapat tahan lebih lama berbanding jenis lipstick lainnya. Teksturnya yang kering dapat membuat jenis lipstik yang satu ini sukar pudar dan luntur.

Bagi alin, lebih selesa mengenakan matte lipstick yang tidak dinafikan, kita akan tampil lebih natural. Dah encik suami pun selalu ingatkan, warna-warna macam matte lipstick ni lebih sedap mata memandang hehe.. Dengan matte lipstick juga amat sesuai dengan penampilan dalam apa saja majlis yang alin hadiri. Tak perlu nak pening-peningkan kepala nak fikir mengenai lipstick yang sesuai dengan warna bajulah, warna tudung ataupun warna beg. Masa untuk bersiap memang singkatlah hehe.



Nah dibawah ni adalah tips untuk anda mengenakan matte lipstick.. 

1. Sebelum anda menyapu lipstick tersebut pada bibir anda, pastikan anda menggunakan skrub bibir terlebih dahulu untuk membuang sel-sel mati dan menjadikan permukaan bibir anda lebih lembut. Ini adalah bertujuan untuk
2. Kedua, sapukan lip balm terlebih dahulu pada permukaan bibir anda. Penggunaan lip balm ini adalah untuk merawat dan melembapkan bibir anda.
3. Kemudian, gunakan pensel bibir untuk membuat garisan pada kedua-dua bahagian bibir anda. Gunakan warna pensel bibir yang lebih terang daripada warna lipstick mendapatkan sapuan lipstick yang rata. balm ini adalah untuk merawat dan melembapkan bibir anda. anda.
4. Seterusnya, sapukan lipstick dengan rata pada kedua-dua bibir anda dan pastikan ia
5. Selepas sapuan yang pertama, ambil tisu dan tekapkan pada bahagian bibir anda.
6. Selepas itu, anda haruslah melalukan sapuan lipstick yang kedua dan sama seperti tidak disapu dengan terlalu tebal. Kemudian, sapukan bedak pada bahagian bibir secara menyeluruh. dengan sapuan yang pertama, pastikan ia tidak terlalu tebal.



.

Monday, June 6, 2016

Perkembangan projek jalan raya Pan Borneo - Perjalanan dari Kuching, Sarawak ke Tawau Sabah 1

Salam pembaca..






Sejak tinggal kat Sarawak ni taun 2014, barulah kali ni ambil keputusan untuk mengulangi perjalanan jauh menaiki kereta dari Kuching ke Tawau. Ya, menaiki kereta.. Dengan kereta proton saga. Pada mulanya rancang nak balik hujung tahun, cuti sekolah masa tu. Tiba-tiba masa duduk minum kat satu restoran ni nampak kalender dan perasan ada cuti yang panjang bulan 5 dan 6 ni. Selain cuti sekolah selama 2 minggu, cuti kaamatan dan cuti gawai pun disambut buat rakyat sabah dan sarawak dalam tempoh tu. So, untuk encik suami, boleh save cuti kan.

Jadi dengan nekadnya, kita orang mulai merancang percutian mencabar ni dengan sebaik mungkin dalam masa yang singkat tanpa pengetahuan keluarga kat Tawau. Hehe memang terbaiklah kononnya surprise ni padahal masa sampai kat sana kami yang surprise sebab semua orang tak ada kat Tawau dan pergi bercuti diluar daerah haha.. Ini bukannya perjalanan jauh buat kereta saga kami. Ya sungguh pun 'dia' hanyalah sebuah kereta saga, tapi dia memang dah banyak melakukan perjalanan seluruh sabah dan sarawak.

Dan perjalanan kami bermula awal pagi, masa tu masih gelap lagi. Perjalanan dari Kuching ni agak selesa memandangkan keadaan jalan raya dari Kuching ke Serian kebanyakannya jalan highway (jalan 2 hala). Tapi selepas Serian ke Sri Aman jalan raya jadi sehala. Tapi menariknya, jalan raya disini ada kawasan-kawasan yang memang sedia ada jalan khas untuk memotong walaupun jalan raya tu tidak berbukit.



Dan setibanya di Sibu, ada satu bandar baru sebab rasanya sebelum ni masa datang kuching 2014 dulu tak perasan pun bandar ni ada. Wow, macam-macam ada kat sini. Di namakan Sibu Jaya, kami memang betul-betul terpegun dengan bandar yang lengkap dengan segala-galanya ni. Rasanya disebabkan lapangan terbang Sibu memang tak jauh dari sini. Kami singgah di sini untuk makan tengah hari. Hah KFC dia memang besar dan selesa. Selepas makan tengah hari singgah di stesen minyak berdekatan untuk top up minyak dan meneruskan perjalanan.



Dekat Bintulu pun jalan 2 hala, wow memang best. Dan untuk pengetahuan buat yang belum tahu, ada 2 perjalanan dari Bintulu ke Miri / Miri ke Bintulu. Iaitu jalan lama dan jalan coastal Bintulu. Bila alin waze, jalan yang lebih dekat ialah Jalan Coastal Bintulu iaitu mengambil masa selama 2 jam 30 minit berbanding jalan lama selama 3 jam 18 minit. Setakat ni, perjalanan boleh dikatakan agak baik. Untuk projek Pan Borneo di area ni tak adalah nampak sangat. Ada sedikit-sedikit kawasan boleh tengok tanah sebelah jalan mulai dibersihkan. Agaknya untuk projek ini. Ada juga jalan yang memang sudah dinaik taraf menjadi 2 hala. Dan ada juga jalan yang beralun (uneven road) iaitu area Bintulu ke Miri yang mungkin juga disebabkan oleh aktiviti perindustrian di Bandar Bintulu yang mana kebanyakan pengguna jalan raya adalah lori-lori dan tanker..

Kami tiba di Miri lebih kurang pada 5 petang dan sempat singgah di Miri Luak Esplanade. Cantiknya pantai disini walaupun ketika sampai tak ramai sangat pengunjung. Masa tu matahari pun dah nak terbenam. Subhanallah tempat ni memang berbaloi melepas lelah seharian dalam perjalanan. Dan menariknya kisah hotel di Miri tempat kami bermalam. Kita sambung perjalanan seterusnya mengenai hotel tersebut dan perjalanan ke Tawau dalam entri seterusnya..





.

Sunday, March 20, 2016

JOM MASUK IPT - Karnival Pendidikan Tinggi Negara 2016



Salam pembaca..

Setiap tahun dekat-dekat keputusan SPM diumumkan, tengok tarikhlah, ada tempat tu karnival ni akan dibuat selepas keputusan di umum. Berbeza dengan tahun lalu yang mana karnival ini diadakan di CityOne Megamall, tahun ini diadakan di The Hills, berdekatan dengan UTC Kucing, Sarawak iaitu 19-20 mac 2016.

Karnival yang sangat-sangat ditunggu oleh kami sekeluarga, maka kali ini kami tidak melepaskan peluang untuk turut sama hadir memeriahkan lagi karnival ni. Jadi, selepas meletak kenderaan kat UTC, kami berjalan kaki ke The Hills, tak jauh pun dekat saja. Dan sambutan terhadap karnival ni memang sangat mengujakan. Ramainya orang!! Tingkat bawah penuh dengan booth IPTA, sebut saja apa, semua ada, Dan sebelah atas pun ada juga booth. Macam-macam ada termasuk PTPTN dan BPL (Bahagian Pengurusan Latihan) yang siapa tidak tahu lagi, BPL ni lah yang mengurus dan melatih pelajar separa perubatan, seperti jururawat, penolong pegawai kesihatan persekitaran, M.A, farmasi dan banyak lagi. Isi online SPA dulu, berjaya diterima masuk (ada elaun bulanan) dan anda akan menjalani latihan dibawah BPL (diploma/sijil) di kolej KKM seluruh Malaysia dan kemudian dilantik ke jawatan tetap sebagai kakitangan kerajaan.



Kebetulan masa berada di karnival ini, ada nampak kelibat DR Fazley dan Datuk Mary Yap. Memang alin dan encik suami ada niat nak tegur Datuk Mary Yap ni disebabkan beliau merupakan bekas guru kami (berlainan sekolah, lagipun umur kami berbeza), tapi tak terkejar hehe sebab nampak sangat dia kelam kabut bergambar bersama kenamaan yang lain di beberapa booth yang terpilih. Kan tak pasal-pasal kena tahan sebab niat diragui hehe..



Disebabkan pengunjung yang terlalu ramai, dengan cuaca yang sangat panas lagi huhu aircond dalam The Hills pun dah tak rasa. Tapi gagah juga kunjungi setiap booth.. Tahniah buat Kementerian Pendidikan Tinggi yang berjaya anjurkan karnival ni, secara tak langsung dah tahu informasi-informasi penting bagi setiap booth tanpa perlu berkunjung sendiri ke premis mereka. Dan semoga karnival seumpama ni akan diteruskan dimasa akan datang..



.


Monday, March 14, 2016

Tips panjangkan hayat cable usb iphone



Tips panjangkan hayat cable usb iphone | Hai semua.. Masalah luar cable iphone atau ipad ni koyak memang seringkali berlaku. Mula-mula tu tak tau macam mana nak atasi masalah ni. Tapi kemudian, bila nampak kakak (anak alin yang sulung) asyik dengan loom band, idea ini datang. Dan bila kakak buat kat cable iphone ni, nampaknya cable tu lebih tahan digunakan. Siap suruh balut loom band sampai dua kali lagi.


Tapi masalahnya, getah loom band tu tak tahan lama. Getah tu akan mereput dan mulai putus dengan sendiri. So selepas beberapa bulan, kenalah buat balik dan lagi elok kalau buat dua kali lapis. Tapi alhamdulillah, dengan cara ini, kita akan dapat save duit kos daripada terpaksa beli cable yang baru.. Mahal juga tu. Semoga dengan cara ini akan memberi manfaat buat semua.



.