Lulu Pages

Terkini dari alin

Tuesday, March 18, 2014

Day 2 : Dari Lawas menempuhi perjalanan yang mencabar sehingga tiba ke Bintulu [Entri banyak gambar]


Salam pembaca..

Hari pertama, yang sukar, tapi alhamdulillah, kami dapat hotel yang sangat memuaskan di Lawas, untuk rehat yang mencukupi sebelum meneruskan perjalanan yang panjang keesokkan harinya. Adalah sangat penting untuk ambil tahu detail setiap perjalanan, untuk memastikan kita betul2 bersedia untuk sebarang kemungkinan. Ini adalah perjalanan pertama kami sejauh ini, dengan hanya menaiki kereta sedan yang dah berumur 4 tahun, dengan 4 orang dan muatan barang yang sangat penuh.


Dan destinasi rehat kami di Lawas adalah Hotel Seri Malaysia, yang serba selesa dan memuaskan, dengan pemandangan Batang Lawas (Sungai Lawas) yang sangat cantik dihadapan. Tambahan pula dengan perkhidmatan harga diskaun khas buat kakitangan awam, kami suami isteri terus tersenyum lebar.. hehe haruslah..


Bangun pagi, buka tingkap dan terus menikmati pemandangan cantik Batang Lawas, owh alhamdulillah berpeluang melihat pemandangan cantik ini. Kalau tak kerana perjalanan menaiki kereta, memang mimpilah nak sampai ke Lawas. Sebelum memulakan perjalanan, kami menikmati sarapan yang enak (pakej sarapan sekali dengan bilik hotel). Isi minyak, dan bermulalah perjalanan hari kedua kami..


Memasuki Negara Brunei, ini adalah pertama kali kami menginjakkan kaki disini (walaupun sekadar di pos kawalan). Sebuah negara yang benar-benar menakjubkan, walaupun kereta kami hanya melaluinya dalam perjalanan. Mengelakkan perjalanan yang panjang, kami memang takde niat langsung singgah jalan-jalan kat Brunei ni.


Sepanjang perjalanan memang hujan. So, susahlah nak ambil gambar dari dalam kereta. Menariknya Brunei, mereka mementingkan bahasa melayu sebagai bahasa utama.. Subhanallah, terus malu rasanya kat situ, sebab setahu alin, bahasa utama di sini sudah tentulah bahasa Brunei kan. Tapi mereka mengutamakan bahasa melayu dan ini terbukti dengan papan tanda jalan dan iklan disepanjang jalan ditulis menggunakan bahasa melayu, dan lengkap dengan bahasa jawi dibawahnya, walaupun ada kedai yang menggunakan nama cina.Anehnya, berada di dalam negara ini, hati terasa sangat tenang dan damai. Insha Allah, ada waktu dan kesempatan, kami pasti akan datang lagi ke negara ini. Melihat satu papan tanda, alin terkejut 'Awas.. Kenderaan berpusing dihadapan..' Faham tak maksudnya? Hah U-TURN :)


Tiba di Miri, bandaraya yang besar dan maju. Pada mulanya kami rancang untuk berhenti rehat, sebab kebetulan masa tu tengah hari, perut pun dah lapar, ingat nak cari KFC singgah makan nasi, tapi pusing-pusing dengan WAZE, nampak KFC ada dalam mall, nak singgah mesti buang banyak masa, so kita orang keluar Miri dan teruskan perjalanan.


Perjalanan dari Miri ke Bintulu, mengikut yang alin google, adalah 2 jam 43 minit. Tapi perjalanan tu lewat sangat sampai sebab keadaan jalan yang sangat teruk. Siyes teruk sangat. Berlubang dan beralun, sedangkan jalan rata saja.. Nampak sangat takde maintenance huhu. Pening kepala, mengantuk, lepas tu badan sakit. Dah lah lapar.. menyesal tak singgah makan. Dan setibanya kami di Bintulu, nasib baik dapat hotel yang sangat best untuk lepaskan lelah sebelum meneruskan perjalanan.. Tapi ada masalah lain pula yang timbul..

@ sambung entri seterusnya..
.

No comments: