Lulu pages

Terkini dari alin

Friday, January 25, 2013

Makanan tambahan buat adik yang mula lepas botol susu


Salam pembaca..

Hari tu kan, selepas cerita adik masuk wad, dan lepas botol susunya, memang mendadaklah tak hisap botol susu lagi. Bila di tanya, adik mau susu? dia geleng.. lepas tu ulang cakap, doktor hospital marah, tak boleh menyusu, nanti sakit gigi. Bila tunjuk botol susu, dia terus geleng kepala, tak nakk.. Masa tu risau juga, sebab adik ni kuat menyusu. So, buat jugalah sikit-sikit, biar dia hisap dengan straw. Tapi beberapa hari kemudian, memang agak kurang menyusu dan badannya mula menyusut. Susu dalam tin pun tersimpan macam tu beberapa minggu sejak dia keluar dari wad.

Inisiatif lain, terpaksa buat susu, lepas tu bagi dia makan biskut cicah kat susu tu. Dia suka.. Hehe, so bila lepas makan nasi, selang setengah jam, mintalah makan tu pula. Dan beberapa minggu kemudian, kita orang cuba bagi dia makan koko can (koko krunch), selang seli lah pula dengan 'bintang' (honey star) dan beberapa perasa lain. Yeay, dia suka. Dan alhamdulillah sebab beberapa bulan ni, walaupun badannya taklah nak sangat, tapi takdelah kurus sangat pun. Dan bagi dia makan roti juga sekali sekala. Kena cover kekurangan susu dalam badannya. Alhamdulillah, takdelah dia selalu complain sakit gigi lagi..

Kena sering berus gigi.

Asal nak beli jer  makanan tambahan adik kat kedai, kakak akan cepat bisik-bisik adik pilih ini pilih itu. Kan biasanya ada terselit mainan kat kotak Koko Krunch tu.. hehe, baguslah kakak, kan masa kakak takde makan semua ni, so yang penting dengan dia adalah mainan! Huh tak padan umur dah 10 tahun yer kak. Nasib baik adik ni tak banyak songeh.. angguk jer. hehe.








.

2 comments:

latifah mesror said...

salam..try ambik meal shake shaklee www.multivitaminshop.blogspot.com

latifah mesror said...

salam..cuba bagi minum meal shake shaklee..boleh tambah selera makan dia..www.multivitaminshop.blogspot.com